23948sdkhjf

Första kullen nybakade komposittekniker

Den första kullen studenter vid YH-utbildningen Komposittekniker har tagit sin examen. 12 av de 14 eleverna har fått jobb efter avslutad utbildning.
Utbildningen är på två år och innehåller teori och praktik om olika tillverkningsprocesser, härdplast- och termoplastbaserade kompositer, kortfiberkompositer, materiallära, CAD med mera.

-En tredjedel av utbildningen är Lärande av arbete, säger Martina Bengtsson, utbildningssamordnare vid Campus Varberg, till Plastforum.

Under sin utbildning har eleverna varit hos företag under tre perioder på vardera, 4, 6 och 12 veckor.

Martina Bengtsson säger att företagen är väldigt många som öppnat upp för eleverna. Hon nämner bland annat Saab Aerostructures, Cliff Produktion & Modell AB, Composite Design, Flexprop, AT Composite och Faiber Komposit.

-12 av kullens 14 elever har redan fått jobb inom kompositindustrin. En elev har valt att studera vidare och en annan har valt att återvända till sin tidigare anställning, säger Bengtsson.

Hösten 2015 påbörjade kompositteknikerutbildningens andra kull om tio elever sin utbildning och till hösten tar ännu ett gäng elever plats på Campus Varberg. Antagningsperioden för denna har redan tagit fart. 65 elever har redan visat intresse för denna, och ansökningsperioden är fortfarande öppen för sen anmälan.

-Branschen säger att det är ett växande behov av komposittekniker med den här kunskapen, säger hon och tillägger att sista antagning är hösten 2017. Sedan måste skolan ansöka om ett förnyat kontrakt för utbildningen.



[gallery columns="3"]

[gallery columns="3"]

Fem av de 14 eleverna fick stipendium på examensdagen för projekt gällande en tryckspiralfjäder till en bil, kåpor till motorcyklar samt en baklucka till en bil i kompositmaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062