23948sdkhjf

Sverige måste öka sin robotanvändning

Historiskt har Sverige varit ett land med hög robotanvändning inom industrin, men nyligen rankades landet som en av de exportekonomier som är långsammast på att tillämpa avancerad tillverkningsteknik.
Robotiken utvecklas i snabb takt. Det finns en rädsla och visst motstånd, men detta är en utveckling vi inte kan stoppa.

Benjamin Ståhl vid Blue institute har presenterat studien Robotarnas århundrade, en studie som beskriver var utvecklingen sker, vilka möjligheter och vilka hinder som finns, hur marknaden förändras och vilka aktörer som driver utvecklingen. Rapporten är den senaste i serien; Framtida tillväxtmöjligheter för Sverige.

Det har aldrig sålts så många robotar som nu. 2014 slogs försäljningsrekord för tredje året i rad, med 230 000 sålda industrirobotar. 2015 låg siffran på 240 000 robotar, och vi har bara sett början. Den globala marknaden uppskattas till 27 miljarder dollar där industrirobotar är det största och mest etablerade segmentet.

Historiskt har Sverige varit ett land med hög robotanvändning inom industrin, men nyligen rankades landet som en av de exportekonomier som är långsammast på att tillämpa avancerad tillverkningsteknik.

Om den nuvarande trenden håller i sig kommer endast 15 procent av tillverkningen i Sverige att skötas av robotar år 2025. De länder som är snabbast på att ta till sig tekniken är Indonesien, Sydkorea, Taiwan och Thailand. Där uppskattas det att 40 procent av arbetsuppgifterna kommer att skötas av robotar år 2025.

-Sverige har tidigare haft en bra position gällande robotanvändning, men ifjol gick även Danmark och Norge förbi, sa Benjamin Ståhl.

Enligt Ståhl finns det en rädsla för att jobben kommer att försvinna, men oavsett denna rädsla så kommer robotiken att öka.

-Därför är det viktigt att vi ser möjligheterna med en ökad robotanvändning och på vad sätt den kan avlasta, komplettera och assistera produktionen, sa han.
Benjamin Ståhl, Blue institute presenterade rapporten Robotarnas århundrade vid Elmia Automation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093