23948sdkhjf

Köp, ladda och lär om kollaborativa robotar

Är Sverige redo för att investera i samarbetande robotar? Detta var en av flera frågor som diskuterades vid en paneldebatt i samband med Elmia Automation.
Ja utan tvekan, svarade de fem debattdeltagarna. Gunnar Bolmsjö från Högskolan Väst sa att detta är en unik möjlighet för Sverige att ta tillbaka produktion. Robert Bickö från Yaskawa, sa att Sverige står sig väldigt bra mot andra länder och har redan kommit lång.

-Vi har en fördel i Sverige mot andra länder och har många duktiga produktionstekniker, sa Joakim Lorensson från Kuka.

Göran Manske från ABB höll med och tillade att Sverige är snabbt på att ta till sig ny teknik.

-Sverige måste komma igång nu, sa Per Kloster Paulsen från Universal Robotics och tillade att såväl Danmark som Norge och inte minst USA och Tyskland redan ligger före oss i antalet implementerade kollaborativa robotar.

Det slutkunden måste tänka på när han ger sig in i den nya tekniken är, menade debattdeltagarna, att försöka tänka lite utanför boxen och på vad som är värdeskapande samt välja robot efter den typ av produktion som den ska assistera.

-Vi är mitt i ett paradigmskifte. Sättet på hur vi producerar kommer att förändras. Köp, börja ladda och lär er. Vi befinner oss i ett fönster just nu. Vad med från början och tänk flexibelt, sa Göran Manske från ABB.

Fr.v; Moderatorn tillsammans med Gunnar Bolmsjö (Högskolan Väst), Robert Bickö (Yaskawa), Joakim Lorensson (Kuka), Göran Manske (ABB) och Per Kloster Poulsen (Universal Robotics).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078