23948sdkhjf

Mångmiljonstäms för redovisningsfusk

Bolaget Plastkretsen har näringslivets uppdrag att organisera återvinning av plastförpackningar i Sverige. En egeninitierad avtalsrevision gav de tre tyska anläggningarna godkänt, men upptäckte att företaget Swerec AB i Värnamo avsiktligt lämnat vilseledande redovisning.


Plastforums systertidning Recycling har varit i kontakt med Swerecs vd Peter Håkansson som svarar att det är tråkiga nyheter och företaget bara kan beklaga att FTI gått ut med en pressrelease i ett skede innan slutlig rapport och undersökning är fastställd.

-Vårt samarbete med FTI löper sedan 1996 och vi vill på intet sätt att detta skall skadas. Vi kan i nuläget inte svara på frågan om återvinningsgrad då undersökning pågår. Avtalet anger en återvinningsgrad om 80 %, det är helt riktigt. Vi har dock vid upprepade tillfällen bett FTI om förtydliganden på frågor avseende avtalstolkning och innehåll. Det material som levereras till Swerec omfattar ca 70-80 % plastförpackningar. Att materialåtervinna 80 % av totalt mottaget material är alltså en omöjlighet med tanke på innehållet, svarar Peter Håkansson.

Plastkretsens avtal med anläggningen anger en materialåtervinningsnivå på 80 procent av insamlade plastförpackningar. Revisionen indikerar att nivån varit väsentligt mycket lägre, under hälften, en längre tid.

– Det här är mycket allvarligt och vi kommer nu att agera juridiskt mot bolaget. Vi utesluter inte en polisanmälan, men det är ännu för tidigt att avgöra. Revisionen väcker misstanke om bedrägeri, och att anläggningen snålkörts för att tillskansa sig ekonomisk vinst istället för att leverera återvinning enligt avtal. Därför har vi riktat ett krav om ett tresiffrigt miljonbelopp mot bolaget, säger Magnus Huss, ledamot i Plastkretsens styrelse.

De företag som säljer plastförpackningar i Sverige har ansvar för att samla in och återvinna dessa enligt producentansvarsförordningen. Uppdraget utförs av olika entreprenörer över hela landet och i utlandet och organiseras av Plastkretsen. Tillsammans med Grønt Punkt Norge som ansvarar för producentansvaret i Norge har fyra olika anläggningar för återvinning av plastförpackningar upphandlats, varav en är återvinningsföretaget Swerec AB i Värnamo.

– Vårt uppdrag är att plastförpackningarna ska bli till nya produkter och därigenom verka för en cirkulär ekonomi. Vi accepterar naturligtvis inte att våra samarbetsparters medvetet bryter mot ingångna avtal. Därför låter vi våra jurister nu ta processen vidare, säger Magnus Huss. Vid den gemensamma avtalsuppföljningen som Plastkretsen och Grønt Punkt Norge genomfört under 2015 uppdagades under hösten, allvarliga avvikelser i rapporteringen hos Swerec. Plastkretsen och Grønt Punkt Norge engagerade därför revisionsfirman EY (Ernst & Young) för att göra en fördjupad revision av Swerecs verksamhet.

Rapporten är ännu inte klar, men förhandsinformationen av revisionen indikerar att Swerec över en längre tid avsiktligt har tillhandahållit vilseledande återrapportering rörande sin materialåtervinning.

På Recyclings fråga hur Swerec ställer sig till gällande påståenden, svarar Håkansson att det i nuläget finns ett utkast till rapport av den genomförda revisionen. Revisionen är väl genomförd. Det finns uppgifter som är korrekta men det finns också uppgifter som måste korrigeras.

-Vår undersökning och utredning pågår för att komma rätt. För att ytterligare förbättra graden av återvunnet material ligger förebyggandet hos producenter, hushåll och kommuner. Från vårt håll arbetar vi kontinuerligt med att utveckla vår teknik och kvalitet för att öka möjligheterna till återvinning. Som ni säkert känner till var föregående vd ansvarig för perioden ifråga. Vederbörande har avböjt att medverka i den genomförda revisionen vilket komplicerar undersökningen och våra möjligheter att få alla svar för att säkerställa information. Vi måste nu slutföra vår undersökning och återkommer med kompletterande information i ett senare skede, meddelar Peter Håkansson, vd Swerec i Sverige AB.

Förhandsinformationen presenterades vid Plastkretsens extrainsatta styrelsemöte den 29 april. Styrelsen bedömer innehållet i förhandsinformationen som ett grovt avsteg från avtalet och ledamöterna beslutade att vidta juridiska åtgärder. Totalt rör det sig om tresiffrigt miljonbelopp i kronor. /FTI, Recycling, Foto: Malin Folkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063