23948sdkhjf

Plast en framtidsbransch…om de unga vill

Plastindustrin är en framtidsindustri, det vet vi i branschen. Men hur ska vi få dagens unga att inse att polymera material är framtiden.
Eller, kanske de inser det, men därifrån till att själva arbeta inom ”vår” industri och se möjligheten att växa och utvecklas för egen del är uppenbarligen svårt.

Att svensk plastindustri har svårt att rekrytera personal är ingen nyhet. Vi som arbetar i branschen vet hur spännande den är och vi stannar kvar, men nyrekryteringen av unga är marginell.

Vad beror detta på? Är plast inte tillräckligt häftigt och fräckt, är den robotiserade företagsmiljön inte tillräckligt tilltalande eller är möjligheterna att göra karriär och tjäna de stora pengarna för små?

Jag har svårt att se att det handlar om någotdera. Jag tror helt enkelt att det finns en stor kunskapslucka i skolans värld och i samhället i stort om plaster. Tacka sjutton för att det då är svårt för dagens unga att inse att det är inom plastbranschen som framtidsmöjligheterna finns.

Initiativ på gymnasienivå har påbörjats och i sommar tar en forskarskola fart en vecka på lovet för högstadieelever i Göteborg. Två goda exempel på att saker och ting börjat hända. En maskinställarutbildning för formsprutare i Småland tog även fart i mitten april i år, vilket är ett annat exempel på att branschen vaknat till liv och insett att det är hög tid att göra något för att säkerställa en framtida kompetensförsörjning inom svensk plastindustri.

Men intresset för denna materialgrupp borde väckas tidigare än så. Det är min övertygelse att skolan på ett tidigare skede än idag, måste få mer resurser - betydligt mer resurser för att väcka lusten kring teknik, både genom bättre pedagogik och mer fysiska experiment, samt att elever redan i unga år ges möjlighet till studiebesök hos spännande företag där de på ett lättsamt sätt invigs i plastmaterialens förtrollande värld. Plast är ett framtidsmaterial och en industri med tillväxtpotential.

Låt oss alla hjälpas åt att bli ambassadörer så att det förblir så, och att den stannar kvar och växer sig starkare i Sverige.

Malin Folkesson

Chefredaktör

Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125