23948sdkhjf

Många jobb räddas genom lyckade rekonstruktioner

Nästan hälften av alla bolag som går igenom en företagsrekonstruktion överlever. Det visar statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget Creditsafe.
Företaget har tagit fram rekonstruktionsstatistik över de senaste fem åren, som visar att 506 av 1 045 konkurshotade företag räddades genom en lyckad rekonstruktion.

Sett till de senaste fem åren har 48 procent av alla företag som rekonstruerats överlevt, med andra ord - fortfarande varit aktiva ett år efter avslutad företagsrekonstruktion.

Högst andel räddade företag skedde 2011 då hela 61 procent av alla rekonstruktioner blev lyckade. Senaste året var samma siffra 48 procent.

Företaget räknar upp ett antal advokatbyråer som lyckats väl med att läka bolag. Flest rekonstruktioner har genomförts av Ackordscentralen som de senaste fem åren varit inblandade i hela 236 rekonstruktioner, varav hälften klassificerats som lyckade.

Mats Emthén på advokatfirman Carler säger att rekonstruktioner handlar om att skapa förtroende och trygghet och blicka framåt. Det måste finnas en frisk kärna och att företagarna inte kommer fem i tolv, då är det oftast redan försent. Det finns många gånger ingen kunskap om hur en rekonstruktion fungerar och man väntar för länge.

Vid en rekonstruktion får ett krisbolag en bestämd tid på sig att genom nedskrivningar av skulder få skydd mot konkurs och utmätning för att därigenom få en möjlighet att rekonstruera sin verksamhet. En rekonstruktör undersöker om verksamheten kan fortsätta och hur detta kan ske samt försöker träffa ekonomisk uppgörelse med fordringsägarna. /Creditsafe
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094