23948sdkhjf

Grafenoxid och polyamid en ljus hållbar kombo

Ljusemitterande dioder (LED) är på stark frammarsch och tar allt större marknadsandelar från den klassiska glödlampan och lysrör.
Några av anledningarna till detta är diodernas höga ljusflöde, låga energiförbrukning och långa livslängd. Det som hittills talat emot lysdioderna är att de inte utstrålar värme, istället alstrar de den internt vilket möjligen kan minska livslängden för LED.

För att råda bot på detta har forskare vid ett universitet i Taiwan utvecklat en nanokomposit av polyamid (PA) och grafenoxid (rGO) med titanat som kopplingsagent (TCA), som alternativ till det aluminium som dioderna använder idag för att avleda värmen.

För att testa dess prestanda har forskarna producerat två avledande så kallade kylflänsar, en av PA och en annan tillverkad av PA/TCA-rGO komposit.

Den formsprutade nanokompositen visade sig vara det bästa värmeavledande materialet då det kombinerar fördelarna med en termoplast med den termiska prestandan hos den betydligt dyrare grafiten.

Forskarna tror att deras upptäckt av detta material kommer att föra oss ett steg närmare billigare och lättare lysdioder som dessutom är mekaniskt flexibla och har en bättre livslängd än dagens aluminium försedda ljusemitterande dioder. /Materialstoday
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063