Morot ett framtida alternativ till glasfiber
Forskare Luleå tekniska universitet arbetar just nu med att ta fram lätta starka och nedbrytbara nanokompositer genom att blanda morötter, räk- och pappersrester med plast.
Bionanokompositerna tillverkas av cellulosafibrer som bryts ned till nanonivå för att sedan blandas med någon plastpolymer. Luleåforskarna experimenterar med olika slags cellulosafibrer. Morötter bryts ner till nanonivå betydligt snabbare jämfört med exempelvis björkmassa och är därför ett av flera material som testas.
– Det behövs bara en liten mängd nanocellulosa för att förstärka plast och tillgången på material är mycket god samtidigt som pappersindustrin är mycket intresserade av det vi gör, säger forskaren Yvonne Aitomäki, Luleå tekniska universitet.
Med ultrafin malning bryts cellulosan ner och blandas med vatten till en flytande nanofiberlösning som blandas med plast. För att få plasten att fästa i cellulosalösningen torkas nanocellulosan på olika sätt.
I nästa steg kommer forskarna att arbeta fram en teknik som gör det effektivare att få fram nanocellulosa
-Det måste gå fortare, bli enklare och ske med minimal energiåtgång för att industrin ska kunna tillverka materialet storskaligt, säger Aitomäki. /Luleå Tekniska Universitet