23948sdkhjf

Kinesiskt verktygsstål tuff konkurrent för Uddeholm

Till följd av kraftigt statligt stöd sätter de kinesiska stålverken hård press på företag som exempelvis Uddeholm.
Uddeholm är dock beredd att ta upp kampen genom bättre kvalitet på verkstadsstålet och mervärden för kunden, skriver nwt på nätet.

– De kinesiska stålverken har aldrig gått med vinst, men de lever vidare genom kraftigt statligt stöd. Det kan man verkligen kalla för konkurrens på olika villkor, säger Johnny Sjöström, vd i Uddeholm, till nwt.

Sjöström menar att det är svårt att få EU att agera mot Kina med exempelvis nya importskatter, trots att de fackliga organisationerna vid de svenska stålindustrierna har demonstrerat i Bryssel.

Tack vare företagets utveckling och specialisering av verktygsstålet ser Uddeholm ändå en möjlighet att konkurrera med Kina. I Uddeholms program finns en stålkvalitet som betingar ett pris av 2 000 kronor per kilo.

– Det är här vi har den stora chansen. Mycket av det kinesiska stålet är smutsigt. Nu satsar vi allt på en optimering av produktionen och kvalitetshöjande åtgärder, säger han.

Sjöström säger vidare till nwt att Uddeholm trots allt inte drabbas lika hårt som exempelvis SSAB som har en årsproduktion på 1,8 miljoner ton. Uddeholm är en jämförelsevis liten tillverkare med 65 000 årston verktygsstål. /metal-supply
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078