23948sdkhjf

Transparent trä med nanoteknik och polymer assistans

Forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH har tagit fram trä som är genomskinligt. Råmaterialet är både billigt och hållbart samt att träet har låg densitet, vilket gör materialet lätt.
Forskarna ser en rad framtida tänkbara applikationer för det nyutvecklade materialet exempelvis husfasader som samtidigt är solcellspaneler.

Energianvändningen inom byggsektorn står för mellan 30 till 40 procent av den totala energikonsumtionen. Det är i detta sammanhanget som Lars Berglund professor och chef för Wallenberg Wood Science Center på KTH och de andra KTH-forskarnas genomskinliga trä ska placeras. Materialet kan nämligen användas som material i solceller och huspaneler där en kombination av dem två är en möjlig applikation. Det går också att tillverka fönster av träet, skriver KTH i ett pressmeddelande.

-Transparenta träpaneler är även användbara som fasader då genomskinligheten släpper in ljus. Samtidigt är de inte så glasklara att det går att titta in i huset, men det är fullt möjligt att göra fönster av trä som det går att se igenom, om så önskas, säger Berglund.

Han säger vidare att transparensen skulle kunna bidra till att solenergin används för uppvärmning, ungefär som ett växthus, och därmed sänka uppvärmningskostnader.

Det transparenta träet är som en typ av träfaner där beståndsdelen lignin i trä på kemisk väg tagits bort. Träet har sedan impregnerats med en transparent polymer med optiska egenskaper. När ligninet avlägsnat blir det bruna träet vitt. Då trä inte är optiskt transparent naturligt, måste det skräddarsys på nanonivå för att uppnå det transparenta effekten. /KTH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067