Billig olja bromsar bioplasters frammarsch
För mer än 10 år sedan började forskare vid Kemicentrum på Lunds universitet forska om bioplaster från bakterier. Men till följd av de senaste årens låga pris på olja har projektet avstannat. De plasttillverkande bakterierna ligger för tillfället i frysen, i väntan på att prisbilden på olja ska förändras.
– Vi har utvecklat processer där vi får fram en cellmassa som innehåller upp till 85 procent bioplast, och har tagit fram en samling av plasttillverkande bakterier, både från naturen och sådana som är modifierade med gentekniska metoder, säger Hatti-Kaul i Lunds universitets magasin.
Slutresultatet efter en rad doktoranders arbeten är de bakterier som nu ligger i frysen och väntar på att användas. Plasten som bakterierna tillverkar från råvaror som socker eller vegetabiliska oljor har egenskaper som polyeten och polypropen framställda av fossila råvaror, med tillägget att denna är bionedbrytbar.
Enligt Rajni Hatti-Kaul är oljan dock fortfarande för billig för att bioplaster som tillverkats av bakterier ska vara konkurrenskraftiga. I dagsläget skulle de vara två till fyra gånger dyrare än polyolefiner tillverkade av fossila råvaror.
I väntan på att det ska bli mer ekonomiskt intressant att jobba vidare med de plasttillverkande bakterierna, fokuserar Hatti-Kauls forskargrupp istället på att hitta miljövänligare tillverkningsmetoder för biobaserade kemikalie.
– Ett spännande område är att vi har hittat ett miljövänligare sätt att tillverka polyuretan. Fossilt material är fortfarande råvaran för denna produkt, men med vår nya teknik behövs inte isocyanater som är en giftig kemikalie. Det skulle också kunna öppna upp för nya användningsområden av den här plasten inom medicinteknik exempelvis, säger Rajni Hatti-Kaul i en artikel i Lunds universitets magasin.
Rajni Hatti-Kaul och hennes forskargrupp har utvecklat processer där de får fram en cellmassa som innehåller upp till 85 procent bioplast. Foto: Kennet Ruona