Metod för stärkt koppling mellan forskning och lagstiftning
EU:s reglering av kemikalier är inte tillräcklig för att skydda människors hälsa och miljön, menar forskare i en avhandling vid Stockholms universitet.
Avhandlingen pekar på att många kemikalier med identifierat eller potentiellt farliga egenskaper tillåts i vardagliga produkter. Till exempel gäller inte förbuden för så kallat särskilt farliga ämnen för importerade varor, trots att en stor andel av det vi köper har producerats utanför EU.
– För många saker vi konsumerar, som plastartiklar, skor, möbler etc är EU:s kemikalielagstiftning Reach den enda regleringen. Därför är det viktigt att den fungerar som ett effektivt skyddsnät, säger Molander.
Beslut om att förbjuda eller begränsa kemikalier grundas på om de bedöms utgöra en risk för människors hälsa eller för miljön. När myndigheter och tillverkare utför riskbedömningar ges toxicitetsstudier som utförts enligt standardiserade riktlinjer ofta större vikt än forskningsstudier som inte följer sådana riktlinjer.
Forskarna har därför föreslagit en metod för hur studier som inte följer standarden ska kunna utvärderas, och användas i större utsträckning.
– Vi har tagit fram en metod för att bedöma hur tillförlitlig och relevant en studie är för att dra slutsatser om en kemikalies hälsorisker, oavsett om den är utförd enligt någon riktlinje eller inte. Vi vill fylla informationsluckor i bedömningen av kemikaliers hälsorisker, och på så vis bidra till bättre underlag för reglering av farliga kemikalier i vår vardag, säger Linda Molander. /Stockholms universitet
– Som konsumenter ska vi kunna förvänta oss att de produkter som finns på marknaden är säkra, säger Linda Molander.