23948sdkhjf

Ledande plast utan inblandning av tillsatser

Amerikanska uppfinnare vid amerikanska Mackinic Polymers hävdar att de funnit ett sätt att tillverka plaster, konduktiva till värme och el utan inblandning av tillsatser.
Teamet har patenterat ett sätt för att fästa en polymerkedja till en metallpartikel i nanoskala och grafen, och hävdar att denna komposition kan uppvisa användbara elektriska, termiska och även magnetiska egenskaper.

-Vi kan få fram prestanda jämförbar med konventionell kompoundering, säger Ralph Locke.

Han och hans kollegor har arbetat fem år med projektet. Genom att skapa en reaktion mellan metallsalter i nanostorlek, grafén och polymerkomponenter säger de sig kunna skapa nya material med förutsägbara elektriska egenskaper.

Metallsalterna kan vara baserade på järn, koppar, mangan eller andra transitionsmetaller. De polymera komponenterna kan baseras på ingredienser som finns i polyuretan som polyoler, copolyestrar, polyakrylater och polysulfider.

Forskarna hävdar de nya metallpolymer har en konduktivitet från 10¹⁴ S/m till 4,700,000 S/m, inom intervallet av föreningar som konventionellt tillverkas ledande genom att blanda kolpartiklar eller metallpartiklar med en polymer i en blandningsextruder.

Hittills har Locke och hans kollegor experimenterat med främst härdbara polymerer som polyuretaner och sampolyestrar, men enstaka försök gjorda på termoplaster visa löften om att material inom gruppen polyolefiner också bör kunna fungera framöver.

Uppfinnarna ser stora möjligheter med de nya ledande materialen i applikationer där funktionella komponenter eller beläggningar ger ett mervärde till industri-, medicinska- och andra produkter. Förutom konduktivitet kan materialen vid olika lastnivåer fungera som antistatiska medel i förpackningar, skriver prw.com.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063