23948sdkhjf

Svenskbyggda flyktinghus på plats på Lesbos

-Vi producerar som bara den just nu säger Stephan Bengtsson, vd för Safeman AB som tillverkar flyktinghusens tak och väggpaneler åt svenska företaget Better Shelter.
I dagsläget producerar det Olofströmsbaserade företaget paneler till cirka 30.000 hus per år, men det kommer att bli fler, tror Märta Terne, marknads- och kommunikationsansvarig på Better Shelter i Stockholm.

Husen, som även de heter Better Shelter, är en lösning på det stora behovet av tillfälliga bostäder för flyktingar runt om i världen. Ett behov som är större än någonsin just nu, med anledning av den stora strömmen av flyktingar från Syrien till Europa.

Husen, små hus på 17.5 kvadratmeter levereras i två platta paket om 70 kilo, vilka kan sättas ihop utan särskilda verktyg på några timmar och ge skydd för en familj.

-Det här är ett fantastiskt projekt som vi är stolta och glada över att få vara en del av, säger Stephan Bengtsson.

Safeman kom in i projektet för fyra år sedan, till följd av sitt kunnande inom lättviktsområdet. Husen motstår extrema klimat både kallt och varmt, tål sandstormar och starka vindar. Huset har god isolering och samtidigt bra ventilering. Livslängden ska vara minst tre år och delarna ska kunna användas även efter nedmontering.

Plastforum har även pratat med Märta Terne som säger att företaget fått några intresseförfrågningar även i Sverige, men inga order.

-Vi styr inte över vart husen kommer att hamna, det gör olika hjälporganisationer och staten, säger han.

I förra veckan besökte hon och några av hennes kollegor tillsammans med UNHCR, Lesbos i Grekland. Dit och till Makedonien, Serbien och Kroatien har företaget redan levererat fler än 500 hus.

1000 stycken hus för ett mer långsiktigt boende har även levererats till Irak.

-Vi ser att behovet av den här typen av tillfälliga bostäder kommer att öka framöver, säger hon.

Just nu arbetar företaget även med att utveckla det befintliga huset sett till dess design men även med att berika det med ett sommar- och ett vinterkit, för lansering 2016. /Plastforum
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063