23948sdkhjf

England inför plast i ännu en sedel

Brittiska The Bank of England ser stora fördelar med plast. Idag är fempunds- och tiopundssedeln av plast. Beslut har nu tagits om att  även nästa 20-poundssedel ska tillverkas av polymert material.
De nuvarande plastsedlarna är ungefär 15 procent mindre än sedlarna av papper. Den kommande 20-poundsedeln kommer även den att vara mindre och i likhet med dagens sedel att ha ett porträtt av landets drottning. Sedelns exakta utseende blir offentligt först under våren 2016 och kommer att vara ute på marknaden under 2020, skriver prw.com

20-poundsedeln uppges vara är den sedel som är allra mest i omlopp. I februari i år var 1.9 miljarder sedlar av detta slag i omlopp rapporterar The Bank of England.

Det är därför inte så konstig om antalet leverantörer som kommer att lämna in anbud på att få leverera material till de samma kommer att bli några stycken. Anbudsförfarandet tar fart i slutet av det här året.

När den nya sedeln väl tas i bruk kommer landets samtliga sedlar att vara av plast förutom 50-poundsedeln.

Att The Bank of England väljer plast framför papper ännu en gång beror på att dessa visat sig ha en livslängd som är 2,5 gånger högre än de an papper. De är de mer tåliga mot smuts och fukt. Dessutom är det lättare att bygga in avancerade säkerhetsfunktioner i dessa, vilket gör dem svårare att förfalska, enligt banken.

England är långt ifrån det första landet som väljer att tillverka sina sedlar av plast. Sedan tidigare använder sig länder som Australien, Nya Zeeland, Mexiko, Singapore, Kanada och Fiji av polymera material i sina sedlar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062