23948sdkhjf

Vinnare av Plastovationer Komposit i 3d-samarbete

Svenska protestillverkaren Lindhe Xtend, som tog emot första pris i kategorin Plastovationer Komposit ifjol, har inlett ett samarbete med servicebyrån Addema AB.
Samarbetet innebär att den Jönköpingsbaserade servicebyrån ska tillverka protesskydd till Lindhe Xtends och dess grundare Christoffer Lindhe, som för några år sedan, i samarbete med ortopedtekniker och universitet började utveckla fotprotesen Xtend Foot.

Det som då föranledde initiativet till innovationen var att han själv, vid 17 års ålder förlorade båda benen och ena armen i en tågolycka 2006.

Fotprotesen har en större vridförmåga i sidled än andra proteser på marknaden. Den rör sig mer som en mänsklig fot och anpassar sig till underlaget om man trampar på något ojämnt.

De protesskydd som Lindhe Xtend nu utvecklat tillsammans med Addema har än flera funktioner. En knäprotes går från knäet och nedåt och är egentligen ett rör ner mot foten och är därför oskyddat.

– Skyddet monteras över detta rör och ger ett skydd mot stötar och slitage, säger Claes Sjödahl på Addema till 3dp.se. Det gör också att du får en form som liknar den delen av benet som protesen täcker.

Skyddet går att individanpassa på olika sätt, både i fråga om form och färg, och tillverkas medelst SLS i polyamid.

Totalt räknar Addema med att tillverka någonstans mellan 50 till 100 protesskydd per år. Lindhe Xtend säljer globalt och tror att det kan bli tal om fler när produkterna uppmärksammas i andra länder. /3dp.se

Christoffer Lindhe tar emot priset Plastovationer Komposit 2014 av Nicklas Johnson på ABIC Kemi AB med motiveringen Lindhe Xtend, har med sin Xtend Foot utvecklat en protesfot som är mer rörlig och stabil och där fotbladet dessutom kan anpassa sig efter underlaget, vilket kommer till nytta för många och underlätta vardagen för dess användare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.845