23948sdkhjf

Ny polymerfamilj ger framtidshopp åt smart implantat

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, och Massachusettes General Hospital har utvecklat en ny typ av pH-känslig polymer vilken tros kunna bidra till att bekämpa fetma och resistens mot antibiotika endast genom att falla samman.
Forskargrupperna, vilka leds av Giovanni Traverso och Robert Langer, har syntetiserat hydrogeler som är stabila i magsyra, men som löser sig tarmarna.

Enligt forskarna innebär upptäckten av dessa material att det i framtiden kommer att bli möjligt att utveckla säkrare device, vilka kan stanna kvar i patienternas magar under längre tidsperioder.

Idag finns implantat som kan bidra till att antingen komplettera en patients näringsupptagning alternativt bromsa aptiten. Device som dessvärre kan fallera i magen och därmed riskera att föras ut i patienternas tarmar, där de stannar tills någon plockar ut dem, oftast kirurgiskt.

Device, tillverkade av den nya polymeren kan spjälkas upp i mindre delar som kan passera patienterna utan kirurgiskt ingrepp. Forskarna har utformat polymeren så att den genom dess vätebindningar hålls samman när den är i magens sura pH, men löser upp dess karboxalgrupper om den kommer in i tarmarna, vilka har ett neutralt pH. Genom försök med grisar har forskarna bevisat att det fungerar.

Projektet som arbetar med att bygga in dessa polymerer i säkra läkemedelsdoserande device vilka kan vistas i magen i flera dagar eller veckor, stöds och finansieras av Bill & Melinda Gates Foundation,

Idén är att patienterna ska kunna svälja ett piller som innehåller ett smart device som doserar ut medicin snarare än att behöva ta dagliga piller för att bekämpa en sjukdom eller infektion. /acsboston2015.cenmag.org
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094