23948sdkhjf

Nytt oljeras förutspås

Världsmarknadspriset på olja har fallit snabbt sedan sommaren 2014. Mätt i dollar har priset sjunkit med cirka 50 procent sedan i juni. Idag är priset på olja det lägsta på sex år. Frågan är hur det kommer att påverka priset på plast?
Världsmarknadspriset på råolja, mätt i Brentolja, låg fram till mitten av juni kring 115 amerikanska dollar per fat, men sedan dess har det fallit snabbt och handlas i dagsläget till nivåer strax under 60 dollar per fat, rapporterar Riksbanken.

Och värre kommer det att bli, tror den amerikanske analytikern David Kotok i en intervju med Bloomberg.

Trots att Brentoljan har tappat över 50 procent under det senaste året tror Kotok inte att priset, som idag ligger på 48 dollar fatet, har fallit klart.

-Vi kan nå 15 eller 20 dollar per fat. Det här är en nedförsbacke och vi vet inte var botten finns, säger Kotok till Bloomberg och tillägger att det inte finns några faktorer som kan driva upp oljepriset just nu, skriver Dagens Industri.

Hur det låga och troligtvis sjunkande oljepriset kommer att påverka priset på plastråvara kan man bara spekulera kring - och frågan är komplex då det är många faktorer som påverkar utfallet.

Dollarkursen i förhållande till euron är en av flera betydande parametrar. Troligt är dock att bulkmaterial som polyeten, polystyren med flera kommer att påverkas mest. Resterande material som tekniska och andra högpresterande material kommer precis som idag att få en mindre direktpåverkan av det låga och möjligen sjunkande oljepriset. /MaF, Riksbanken, di.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094