23948sdkhjf

Cyanobakterier ny källa för tillverkning av bioplast

Forskare vid det amerikanska energidepartementets laboratorium för förnybara energikällor, NREL, har upptäckt en ny metod för framställning av eten.
Eten framställs framförallt ur råolja och naturgas, en icke förnybar resurs vilken dessutom ger upphov till stora koldioxidutsläpp.

Forskare vid det amerikanska energidepartementets laboratorium för förnybara energikällor, NREL, har med framgång funnit en miljövänligare metod att framställa eten på.

Genom att genmodifiera cyanobakterier - samma organismer som även brukar kallas blågröna alger, har forskarna lyckats ändra cyanobakteriernas ämnesomsättning så att de möjliggör produktion av gasen eten.

Insatsråvarorna som krävs för den här typen av etenproduktion är vatten, vissa mineraler, ljus och koldioxid.

Till ett ton eten förbrukar organismerna hela tre ton koldioxid. Därför fungerar processen som en så kallad kolsänka. Vid traditionell oljebaserad produktion blir resultatet tvärtom upp till tre gånger mer koldioxid än eten, skriver Dagens Nyheter.

Jianping Yu, som leder det forskarlag som arbetar med metoden säger till tidskriften Scientfic American att det inte är första gången som det görs försök att få fram eten från cyanobakterier, men att de japanska forskarna som tog sig an processen för tio år inte lyckades få till en stabil produktion.

Den stora skillnaden då från nu är att Jianping Yu och hans team modifierat cyanobakteriernas generna vilka styr metabolismen. Sedan hans team inledde försöken har produktionen ökat tusenfalt. Och Yu menar att potentialen är långt ifrån uttömd. Han tror att algerna till slut kan komma att omvandla 90 procent av den insatta koldioxiden till eten. /Dagens Nyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063