23948sdkhjf

Efterfrågan på polymerer ökar så sakta igen

Efter nästan tre år av ganska platta marknadsförhållanden, har efterfrågan på polymera material börjat ta fart i Europa igen. Bristen på råmaterial gör dock att marknaden inte riktigt vill ta fart, skriver AMI i sin senaste rapport.
I trendrapporten skriver Applied Market Information, AMI, att den europeiska polymermarknaden väntas växa med 1,3 procent i år, vilket är följd av Europas begränsade utbud på många material och snabbt stigande priser.

Den europeiska plastindustrin befinner sig idag i en annan tid av omvälvande händelser och förändringar, och har börjat ta sig ur den stagnation som förorsakades av den stora lågkonjunkturen under 2008 och 2009 följt av krisen i euroområdet under 2012 och 2013.

Sedan AMI publicerade sin senaste trendrapport 2013 har efterfrågan på polymera material endast ökat något. Volymen av den mängd konsumerad polymer som nyttjades under 2014 var fortfarande cirka 10 procent lägre än den som användes under 2007, året innan den stora lågkonjunkturen slog.

Polypropen är ett material som utvecklats positivt de senaste åren, till följd av en ökad fordonsproduktion. Efterfrågan på livsmedelsförpackningar och medicinska/hygienprodukter har också ökat.

Ökningen av fordonsproduktionen under 2014 har även hjälpt till att driva på efterfrågan av tekniska plaster. Det syns även en tillväxt för elektriska applikationer som drivs av övergången till LED-belysning. Byggmarknaden däremot förblir däremot relativt dämpad vilket bidragit till en oförändrad efterfrågan på PVC och en nedgång i EPS.

En trend som hållit i sig under flera år, är att efterfrågan varit starkare i Central- och Östeuropa jämfört med Västeuropa. De senaste åren har Västeuropa visat en mycket liten volymtillväxt medan Central- och Östeuropa haft en ökad efterfrågan på 2,7 procent. De flesta länderna i östra Europa har idag en efterfrågan polymera material som är långt före där de var under 2007, medans med undantag för Tyskland, nästan alla länder i Västeuropa, har en efterfrågan som fortfarande ligger 10 procent eller mer under sin volym 2007.

Halvvägs in i 2015 uppges efterfrågan efterfrågan var bättre än den varit på länge, men industrin brottas med frågor kring snabbt stigande priser och ett begränsat utbud, vilket kan komma att dämpa de förbättrade utsikterna.

Europa fortfarande står inför många underliggande makroekonomiska och strukturella problem med flera ekonomier som fortfarande inför svåra beslut och som förmodligen har flera år framför sig med en relativt svag ekonomisk tillväxt, vilket i sin tur kommer att fungera som en dämpare på efterfrågan av polymer i Europa.

Med tanke på den försiktiga framtidsutsikterna gällande den europeiska efterfrågan på polymer i Europa tror AMI på en genomsnittlig tillväxt på drygt 1 procent per år, för femårsperioden 2014 - 2019. Mot bakgrund av denna kommer efterfrågan på termoplaster i Europa under 2019 fortfarande att vara under den för 2007, vilket var året då alltid peakade. /AMI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08