23948sdkhjf

Halvledande polymer avslöjar hur cellerna växer

Fiber från en halvledande polymer, framtagen för solceller, har visat sig vara ett utmärkt stödmaterial för tillväxt av ny mänsklig vävnad.
Fibrerna lyser, vilket gör det möjligt att även följa cellernas tillväxt inne i levande vävnad. Det visar forskare vid Linköpings universitet.

Att kunna ersätta skadade organ och vävnad med ny som odlats fram från kroppsegna celler är ett av målen för den regenerativa medicinen. Daniel Aili, universitetslektor vid Avdelningen för molekylär fysik vid LiU, och doktorand Abeni Wickham har tillsammans med sina forskarkollegor, lyckats få fram ett stödmaterial med mycket speciella egenskaper.

- Materialet, som är en halvledande polymer kallad TQ1, vilken från början utvecklats för organiska solceller, säger Daniel Aili och tillägger att de lyckats processa det till att bli ett mikrofibröst material, som en matta av fibrer där de både kan studera och stimulera tillväxten av vävnad.

Fibrerna integrerar väl i levande vävnad. De är dessutom fluorescerande och lyser i ett våglängdsområde där man kan se och följa implantatet genom vävnaden.

Hittills har forskarna satt in implantat av fibrer i spunnet TQ1 i råttor för att kunna undersöka långsiktiga effekter. Några inflammationer eller andra negativa effekter har inte förekommit och materialet har även visat sig stimulera tillväxten av blodkärl inne i vävnaden.

Resultaten är ett samarbete mellan sex forskare från tre avdelningar vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, LiU, forskare vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin, LiU, forskare vid universitetssjukhuset, Region Östergötland, samt en Chalmers-forskare, med Daniel Aili som huvudförfattare. /Linköpings universitet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078