23948sdkhjf

Återvinningsbar härdplast en teknologi i tiden

Nätverket Worlds Economic Forum med plattformen Globala Agenda Councils, har utarbetat en lista på de tio mest framväxande teknologierna under 2015.
Vid sidan av bränslecellsfordon, nästa generation robotar, artificiell intelligens med flera, nämns återvinningsbara härdplaster och additiv tillverkning som tekniker på stark frammarsch.

En härdplast kan bara värmas upp och formas en gång, vilket innebär att den behåller sin form och styrka även när den utsätts för intensiv värme och tryck. Där av är materialgruppen ett viktigt tillskott i vår moderna värld. En nackdel är dock att härdplasterna omöjliga att återvinna, vilket innebär att de flesta härdplastpolymerer idag hamnar på deponi.

Problemet tycks dock snart vara löst. 2014 tillkännagavs upptäckten av nya typer av härdplaster som är återvinningsbara. Dessa går under beteckningen polyhexahydrotriaziner eller PHTs, och kan lösas upp i stark syra, vilket innebär att polymerkedjorna bryts upp och monomererna kan återanvändas för tillverkning av nya produkter. I likhet med en traditionell, icke återvinningsbar härdplast, är även dessa härdplaster styva och mycket värmestabila.

Analytikerna tror att denna innovation kommer att påskynda övergången till en cirkulär ekonomi med en stor minskning av deponiavfall från plast. Och att de återvinningsbara härdplasterna kommer att börja ersätta dagens härdplaster inom fem år, samt finnas frekvent i nytillverkade varor 2025.

Additiv tillverkning är en vedertagen tillverkningsteknik redan idag. Ett viktigt nästa steg skulle kunna vara 3D-utskrifter av integrerade elektroniska komponenter, som kretskort. Att skriva ut datorkomponenter i nanoformat är dock knixigt. Tekniken 4D-utskrifter med dess materialflora verkar dock vara lösningen på detta, där det utlovas en ny generation av produkter med förmågan att förändras beroende på yttre värme och fuktighet, vilket kan vara användbart i såväl kläder som skor liksomför hälso- och sjukvårdsprodukter som implantat.

En snabb tillväxt är att vänta under det närmaste decenniet samtidigt som fler möjligheter och innovationer med denna tekniks hjälp, kommer att närma sig möjligheten till massproduktion. /weforum.org
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078