Branschöverskridande samtal ett måste
Samarbete och en öppen dialog måste till mellan återvinnings- och den plasttillverkande industrin för att lösa problematiken, förstå varandras behov och öppna upp för större och renare avfallsströmmar.
Dialog och samarbete var två de nyckelord som genomsyrade flera av de föredag som avhandlades när Plastforum och Recycling & Miljöteknik arrangerade en gemensam konferensdag Plast - avfall som resurs?, i Båstad i slutet av juni.
Drygt 90 deltagare fanns på plats för att bland annat lyssna till Karl Edsjö, ansvarig för återvinningsfrågor och resurspolitik vid Electrolux, som sa att koncernens ambition är att vara bäst på miljöfrågor, men inte till vilket pris som helst. Produktiviteten är viktigast. Plaståtervinning är dock en strategiskt viktig fråga för koncernen då den har som mål att halvera sitt koldioxidavtryck till 2020.
-Det är svårt att att ersätta vita synliga delar med återvunnen plast, strukturella komponenter som inte har för stor belastning går bra, sa Edsjö och tillade att företaget idag bland annat tillverkar täckluckor och underreden till sina disk- och tvättmaskiner av återvunnen PP.
Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak sa att företaget använder såväl bioplaster som återvunna plastmaterial i sina produkter. Sedan början av året har företaget en förpackning tillverkad helt och hållet av förnybara material där plasten är tillverkad av bioetanol från sockerrör istället för olja.
-Men vi tittar framåt och har som mål att ersätta den importerade bioplasten med närodlad plast baserad på spill från svensk trävara i framtiden, sa Lindroth.
-Det är svårt att få ihop tillräckligt stora volymer av likvärdig återvunnen plast idag, men genom att bygga upp en infrastruktur tillsammans kan man skapa renare avfallsströmmar, sa Johan Felix från Chalmers Göteborg.
Flera intressanta pågående och framtida plaståtervinnings- och bioplastrelaterade projekt presenterades av såväl Anna Fråne från IVL som Nazdaneh Yahramadi från SP.
-Användningen av återvunnen plastråvara går på rätt håll. Svenska bolag ligger i framkant och många företag har kommit långt, sa Thomas Andersson, vd för Resinex Nordic AB som tillhör belgiska Ravago. Ett företag som säljer fyra miljoner ton plast per år globalt. Har en egen kompounderingskapacitet på cirka 500.000 ton plast varav 150.000 ton recyclat.
I samband med konferens arrangerades en utställning. Dagen avslutades med tennisturnering och mingel.
En fylligare rapport från dagen publiceras i nästa nummer av Plastforum