23948sdkhjf

Lanserar formsprutningsteknik för flytande metall

I samband med ett symposium i St. Valentin, Österrike presenterade maskinjätten Engel för första gången sin nya maskinteknik - flytande metallformsprutning, för kunder, samarbetspartners och press från hela världen.
Formsprutning av metallegeringar är Engels senaste innovation. Tekniken är utvecklad tillsammans med tillverkningspartner Liquidmetal Technologies från Rancho Santa Margarita, USA. Systemet är unikt och kommer enbart att säljas av Engel, och på global basis.

Tekniken använder sig av zirkonium, en legering som har en amorf, vilket gör att det ibland även kallas metalliskt glas. Komponenter tillverkade av dessa material är oerhört hårda, men samtidigt väldigt elastiska. Materialet kännetecknas av en låg specifik vikt och en utmärkt korrosionsbeständighet. Vidare kan komponenter tillverkade av detta material användas för tillverkning av precisionskomponenter, utsatta för höga mekaniska påkänningar.

För att kunna bearbeta dessa material har Engel utvecklat en ny formsprutningsmaskin baserad på företagets helelektriska e-motion koncept. Den stora skillnaden jämfört med en konventionell formsprutningsmaskin för plastbearbetning ligger framförallt i injektionsenheten.

Materialet, är tillgängligt i form av runda stänger, som matas in i en smältkammare där materialet smälts induktivt under höga vakuumförhållanden. I stället för en skruv, har maskinen en kolv med vilken den smälta metallegering trycks in i verktyget.

Med den nya tekniken presenterar Engel ett alternativ till metallformsprutning (MIM) och CNC-bearbetning, som ger färdiga detaljer med hög ytkvalitet i ett enda steg och i korta cykler.

Licenserna för den nya metoden erhålls från Liquidmetal Technologies. Engel levererar formsprutningslösningar till licensierade partners.
Engel lanserade sin formsprutningslösning för flytande metall vid ett symposium i Linz i mitten av juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078