23948sdkhjf

3d-teknik gör avtryck inom skoindustrin

Två studenter vid industridesign, Philadelphia University har tagit fram en lösning där de medelst 3d-printning, individuellt kan skräddarsy passformen på skor.
Tekniken som som de båda studenterna Matt Flail och Tim Ganter tagit fram kallas Footprint, eller 3D Printed Custom Algorithmic Footwear. Tekniken innefattar en egenutvecklad programvara, 3d-skanning och 3d-printning.

Idén till projektet fick studenterna efter det att de uppmärksammat att dagens skotillverkning kan ge upphov till muskel- och ledbesvär för användaren, i synnerhet när det gäller sportskor.

Inledningsvis hade studenterna som målsättning att förändra hur en sko formges och produceras, vilket innefattar allt från hur man anger skostorlekar, till material och tillverkningsteknik. Grabbarna genomförde även en bakgrundsstudie på flera framstående sportskotillverkare och deras produkter.

Genom dessa studier som Flail och Ganter fram till tre kriterier som skulle kunna fungera som riktlinjer i utvecklingen av en ny tillverkningsmetod. Dagens kostsamma verktygstillverkning måste bort. All tillverkning måste utgå från den individuella konsumentens fötter samt att materialspillet måste reduceras.

Efter att ha testat en rad material och metoder kom duon fram till att SLS-tekniken gav bäst resultat baserat på uppsatta kriterier. Materialet för stödstruktur och innersula föll på elastiska materialet DuraForm Flex. För resten av skon användes en stickningsprocess, Wholegarment, där ånga används för att forma skon efter fotens form.

I sin avhandling har studenterna koncentrerat sig på sport- och löparskor, men under prototypfasen upptäckte de att metoden även kan användas för andra typer av skor.

Matt Flail och Tim Ganter har fått ett stipendium av Shapeways, en av världens största servicebyråer gällande 3d-printning, för att ta sin teknik ett steg längre. /3dp.se, 3ders.org
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062