23948sdkhjf

Ny teknik för oförstörande gummiprovning

Att bedöma kvaliteten på gummi kan vara svårt. För att lösa kvalitetsproblem inom marina industrin har Trelleborg utvecklat ett materialtest för tuffa gummiapplikationer.
Täta, dämpa, skydda är de tre viktiga områdena för gummi, som förekommer i allt från Iphone till detaljer i extrem miljö. Varje tillverkare har sina egna unika recept på gummiblandningar.

Naturgummi och syntetgummi har helt olika prestanda. Dessutom har rågummi sina egna inneboende för- och nackdelar. Tillsatserna styr slutegenskaperna och allt detta ställer krav på kvalitetssäkring, inte minst i tuffa applikationer i marin miljö.

Många tillverkare vill inte definiera sina gummiblandningar av konkurrensskäl. Till detta tillkommer variationer i blandningsprocessen, blandningscykelns upplägg och temperaturprofilen. Allt detta bidrar till den färdiga gummiproduktens unika egenskaper som är resultatet av ett komplext panorama av variabler, konstaterar Mishra Kumar, som är global chef för teknik- och marknadssupport för marina system hos Trelleborg Offshore & Construction.

– Det krävs en större öppenhet inom branschen och alla aktörer måste sträva mot att utveckla bättre material som kan bedömas och jämföras. Gummi måste betraktas som ett konstruktionsmaterial, som väljs beroende på sin prestanda och långa livslängd – inte som en stapelvara där priset avgör. Och då krävs standarder och normer.

Trelleborg har utvecklat en specifik testmetod för sina gummifendrar. Metoden är generell och eliminerar behovet av förstörande provning av slutprodukten. Istället räcker det med 50 gram material för att få full information om materialets prestanda. På så sätt kan man fastställa normer på ett både enkelt och effektivt sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078