23948sdkhjf

Kompositskivor med skräddade strukturer

Skräddarsydda skivor för varmformning, med kontinuerliga fiber som impegnerats med en polypropenmatris har lanserats på den svenska marknaden.
Skivorna, Olu-preg, är en textilförstärkt termoplastisk flerskiktskomposit för varm- och kompressionsformning, som utvecklats av finska Ahlstrom Glassfibre, Schwergewebe Konfektion Moers GmbH (SKM) och Tekniska universitetet i Chemnitz, Tyskland. Konceptet lanserades vid tyska mässan Techtextile i Tyskland i början av maj.

Skivorna är skräddarsydda efter kundens önskemål, och består av kontinuerliga glasfiber som impegnerats med en polypropenmatris. Skivorna, vilka kan fås i längder upp till 2,5 meter utan skarv, har en stor draperbarhet och finns i tjocklekar från 0,1 till 3 millimeter.

-Verktygen som används är enkla, här är det materialet, med vilket man kan skapa strukturer upp till fyra skikt, som gör den stora skillnaden, säger Frank Helbig från det tyska universitet.

Vid en och samma formning kan även ett ytsikt påföras så att produkten, en innerdörr, ett axelstöd eller annat, blir klart i ett och samma skott.

Dan Jönsas, marknads- och utvecklingschef vid Ahlstrom Glassfibre Oy, säger att fler materialkonstellationer är under utveckling. Bland annat skivor med kontinuerliga glasfibrer med polyamidmatris samt kolfibrer med polyamidmatris.

Ahlstrom har försäljningsrättigheterna i Norden för kompositkonceptet.

Dan Jönsas från Ahlstrom Glassfibre Oy visar upp en proudukt tillverkad av företagets textilförstärkta termoplastiska flerskiktskomposit Olu-preg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063