23948sdkhjf

Kemikalieskatteutredningen kritiseras av IKEM

Kemikalieskatteutredningens förslag på punktskatter, i synnerhet den som rör kemikalieskatten har upprört IKEM, som skickat in ett remissvar.
Det finns stora brister i dessa förslag. Det gäller både analysen av behovet av ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet, valet av styrmedel och konsekvenserna av förslaget, skriver branschorganisationen IKEM i ett pressmeddelande.

– Vår kritik rör främst kemikalieskatten som sådan och dess tänkta tillämpning på PVC och ftalater, säger Michael Reineskog som ansvarar för kemikaliefrågor på IKEM. Men de generella synpunkterna på skatt gäller även för elektronik och flamskyddsmedel.

Kemikalieskatteutredningen överlämnade den 30 mars 2015 sitt betänkande " Kemikalieskatt – Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier" till regeringen. Utredningen har varit ute på remiss till och med 29 maj.

Kemikalieskatteutredningen hade i uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet och om behov fanns skulle man föreslå vilken typ av ekonomiskt styrmedel som har bäst förutsättningar att vara verkningsfullt och kostnadseffektivt.

Michael Reineskog anser att utredningen brister i sin analys och att existerande lagar och regler har betydligt bättre förutsättningar att vara verkningsfulla och kostnadseffektiva.

-Det är bättre att begränsa farliga ämnen i varor genom reglering i bilaga XVII till kemikalielagstiftningen Reach, då omfattas också importerade produkter, säger han.

– De omfattande riskbedömningar som har gjorts inom EU visar inte på några hälso- eller miljörisker med PVC-golv, säger Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM. Därför har den föreslagna punktskatten ingen effekt. De flesta PVC-golv på den svenska marknaden innehåller heller inte de mjukgörande ftalater som finns upptagna på kandidatlistan. /IKEM
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062