23948sdkhjf

Godkända pigment för bioplastförpackningar

AF-Color, som ingår i Akro-Plastic GmbH, har fått en viktigt certifiering av sin nya serie pigment för biobaserade förpackningsapplikationer.
Engångs bärkassar och avfallspåsar är idag de absolut vanligaste produkterna för bioplaster. Förnybar råvarubas och komposterbara egenskaper är plattformen, men alla tillsatser måste även anpassas för att passa in i ekosystemet.

Väggtjockleken specificeras enligt normen DIN EN 13432, eftersom denna är ett viktigt kriterium för plastens nedbrytningshastighet. Kravet är mer än 90 procents nedbrytning under maximalt 180 dagar, vilket ställer krav på att filmen är optimalt designad och inte tjockare än absolut nödvändigt.

Produktägarna vill ha färg så man vill kunna blanda i pigment. Pigment avpassade för bioplaster förekommer nästan uteslutande i form av masterbatcher som högkoncentrerade granulat. Innehållet av fyllmedel som inte bryts ner biologiskt begränsas av DIN EN 13432 till fem procent, eller en procent för varje individuell tillsats. Tungmetallinnehållet för i första hand förpackningar regleras även av standarden.

I slutet av maj fick AF-Color, som ingår i Akro-Plastic GmbH, certifiering av sin AF-Eco, vilket är en serie pigment för förpackningsapplikationer av olika slag, berättar företagets distributör K.D. Feddersen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062