23948sdkhjf

Tillgången på högkvalitativ återvunnen plast minskar

Sedan året tog sin början har det varit stora svängningar i priset på råolja. Hur har det påverkat marknaden för återvunnen plast?  Branschorganisationen Bureau of International Recycling, BIR, säger sig ha svaret.
Efter nedgången för jungfruliga material som inleddes under sommaren 2014 och blev mer uttalat i december förra året, har priserna återhämtat sig starkt och har återvänt till nivåer som motsvarar eller till och med är högre än de under 2014. En stark bidragande orsak till prisökningarna är att flera starka producenter av jungfruliga material - Sabic, Borealis och LyondellBasell, deklarerat force majeure vilket drabbat tillgången på vissa basplaster som PP, PE och PVC.

Till följd av detta har även priserna på återvunnet material ökat, om än inte i samma utsträckning. Däremot märks en nedgång i insamlingen av plastavfall sedan början av året i Europa, vilket i kombination med en säsongsmässigt stark efterfrågan från användarna, ökat trycket på den europeiska marknaden, vilket innebär prishöjningar under de kommande månader, i synnerhet för värdefulla kvaliteter, rapporterar BIR.

Hur ser då organisationen på utsikterna för resten av 2015?

-Jag tror att den lokala återvinningen kommer att öka och att tillgången på högkvalitativt plastavfall kommer att minska. Nya produktionsanläggningar kommer vidare att etableras i Europa, säger Surendra Borad Patawari, ordförande i BIR.

Anläggningarna han nämner är; MTM Plastics i Tyskland som kommer att öka sin kapacitet för PE och PP från 20.000 ton per år till 40000 ton nästa år.

Jayplas i Storbritannien har installerat kapacitet att behandla 20.000 ton LDPE i år. QCP i Nederländerna går vidare med ett projekt för att ta fram 110.000 ton PP och PE per år.

Flera återvinningsanläggningar håller också på att på uppdrag i Central- och Östeuropa etablera anläggningar där. /Bureau of International Recycling (BIR)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095