23948sdkhjf

Ny limteknik för kolfiberkomposit

Tyska Fraunhoferinstitutet har utvecklat en limningsteknik för kompositer som klarar stora mekaniska påfrestningar under lång tid, vilket öppnar nya möjligheter för avancerade lättviktsprodukter.
Lättviktskonstruktioner av kolfiberarmerad plast blir allt vanligare och detta tydliggör behovet av högpresterande sammanfogningar. Svetsning är uteslutet för kolfiberarmerade plaster och skruvförband har sina tillkortakommanden.

Fraunhofer har nu utvecklat ett sätt att sammanfoga lättviktsmaterial, där fogen håller under produktens hela livslängd även under mycket tuffa förhållanden.

Hemligheten är bindningens styrka och till sin hjälp har Fraunhoferinstitutet använt strukturella adhesiver som binder komponenterna permanent, samtidigt som de ökar geometrins stabilitet.

Finessen med den nya limbindning är dess avsevärt bättre styrkan vid krocktester, konstaterar Jan Spengler som är kemianalytiker vid institutets plastdivision. Limmet ger också bättre dämpning än metall och minskar även vibrationer som ger störande ljud.

Det man jobbar med är dubbelhärdande lim. Första fasen kan triggas av exempelvis fukt och den andra av UV-ljus, helt beroende på vilka härdarsystem som ingår. Första fasen kan ge en elastisk fog och tillsammans med det andra steget övergår fogen till att vara styv. Möjligheter finns också att styra områdena och ge både styv och elastisk fog på olika ställen, beroende på vad som behövs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078