23948sdkhjf

Framgångsfaktorer för GGVV-regionen lyftes fram i ljuset

Under Affärsracets arrangerades ett seminarium om produktionsinnovation, där invandring, lärlingsystem bättre villkor för företagen lyftes fram som viktiga ingredienser för framgångsrikt företagande.
Lett av TV-profilen och journalisten Malou von Sivers gav Kerstin Johansen, Johan Stahre, Stefan Fölster, Fredrik Sidahl, Jacob Nilsson och Anton Svensson sin syn på industrinationen Sverige i allmänhet och regionen Gnosjö, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd (GGVV) i synnerhet under seminariet Temaforum Produktionsinnovation.

-Vi har ett bra samarbete företagen emellan här i Gislaved trots att vi är konkurrenter, vilket är typiskt för vårt område, sa Jacob Nilsson från Axjo Plastic.

-Sverige är inte längre det land i Europa som är bäst. För att bli bättre än ledande Schweiz måste måste vi ha en tydlig målformulering, vilken måste komma från våra politiker. De måste vara försiktiga med nya pålagor på industrin och om dessa ändå införs måste industrin kompenseras med bättre villkor, sa Stefan Fölster, nationalekonom, författare och debattör.

-De stora företagen måste börja bjuda in de små industriföretagen till diskussion i större utsträckning så att de kan erbjuda sin spetskompetens, sa Kerstin Johansson, universitetslektor vid Linköpings universitet.

Von Sivers sa i ett konstaterande att invandringen ökar i Sverige. Är ni bättre på att ta vara på den kompetens som bär med sig?

-Ja jag tro det, sa Jacob Nilsson. 40 procent av vår teknikerstab har invandrarbakgrund. Gislaved och Gnosjö hade inte kommit så här långt utan invandring. Det är problem för oss att komma åt expertkompetens, därför utbildar vi våra medarbetare själva, vilket ger oss styrka.

-Sverige står inte och faller med en minskad invandring, men de är en tillgång, sa Fölster.

-Det är svårt att få in folk i arbetslivet och borde införa ett lärlingssystem, men vi har en spärr här i Sverige, sa Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, FKG.

-För att få in fler unga i industrin måste vi måla en bild av den nya industrin så att de blir intresserade och ser en framtida karriärmöjlighet inom den, sa Johan Stahre, professor vid Chalmers och tillade att svenska företag idag är så upptagna med att bara producera så att de glömmer bort det.

Från vänster; Jacob Nilsson - Axjo Plastics, Fredrik Sidahl - FKG, Stefan Fölster - nationalekonom, Johan Stahre - Chalmers och Kerstin Johansen - Linköpings universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094