23948sdkhjf

Spindeltråd med nano/grafen supermaterial

Genom att spraya spindlar med en vatten blandat med kolnanorör och grafenflingor har italienska forskare lyckats få dem att tillverka fiberer som är de starkaste man träffat på hittills.
Spindelns silkestråd är en proteinfiber med extraordinära egenskaper som i draghållfasthet vida överstiger exempelvis höglegerat stål och med en densitet som bara är en sjättedel.

Forskare på universitetet i italienska Trento har listat ut att man kan göra fibern ännu potentare genom att spruta vatten med nanorör och grafenflingor på spindeln och sedan mäta de mekaniska egenskaperna hos fibern som sedan spinns.

Det visade sig att brottstyrka, Youngs modul och seghet var högre än något annat som uppmätts. Det var värden långt över exempelvis Kevlar49. Fiberstyrkan är också betydligt högre än för spindeltråd belagda på utsidan i efterskott.

Forskarna vet ännu inte exakta mekanismer för hur spindeln inkorporerar nanopartiklar och grafen i fibern, men man tror att spindeln absorberat vattenblandningen på något sätt.

Upptäckte lämnar utrymme för ny forskning som ska leda till nya landvinningar inom extrem lättvikt och för supermaterial med ny nivå på egenskapsspektrat
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078