23948sdkhjf

Volvo kapar ledtider med printade verktyg

Volvo Lastvagnar i Lyon har investerat i en 3D-skrivare för att med additiv tillverkning producera monteringsverktyg och fixturer. Sedan de slutade producera i metall har företaget sparat både tid och pengar.
Enligt Pierre Jenny, produktionschef på Volvo Trucks, har företaget reducerat konstruktions- och produktionstiderna för verktygen från 36 till två dagar. Tidigare tillverkades dessa verktyg i metall, men sedan man gick över till additiv tillverkning och termoplasten ABSplus har tidsbesparingen varit ett faktum.

Sedan investeringen i början av året, har det producerats över trettio olika verktyg, från olika former av jiggar, fixturer och stöd, till ergonomiska verktygshållare som underlättar för monteringspersonalen.

– Eftersom vi är verksamma i den tyngre industrin, så är tillförlitlighet en kritisk parameter. I dagsläget har alla komponenter som 3d-printats kunnat användas för sitt ändamål, säger Jean-Marc Robin, teknisk chef på Volvo Trucks.

Additiv tillverkning ger möjligheten att producera ett näst intill obegränsat utbud av testversioner inom några timmar. Med detta kan ingenjörer och produktutvecklare på Volvo Lastvagnar vara mera experimentella och uppfinningsrika för att förbättra produktionsflödet. /3dp.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063