23948sdkhjf

Safeman tillverkar tusentals flyktinghus

Safeman i Olofström producerar nu 10 000 flyktinghus i platta paket, i ett unikt samarbete mellan FN:s flyktingorgan UNHCR och IKEA Foundation.
Behovet av tillfälliga bostäder för flyktingar är stort i världen. Better Shelter lättviktshus kommer i två platta paket på vardera 70 kg och har en golvyta på 17,5 kvm. Huset kan sättas ihop på bara några timmar utan särskilda verktyg.

Safeman har varit med i det fyraåriga utvecklingsarbetet och i dagarna började företaget tillverka väggar och tak till de första 10 000 husen. Företaget har nyanställt 14 personer och har investerat i en ny produktionslinje med en kapacitet på 30 000 lättviktshus om året. Detta kan ge cirka 150 000 flyktingar ett någorlunda värdigt ”home away from home”, som Better Shelter uttrycker det.

– Vi är otroligt stolta över att få vara en del av detta fantastiska projekt. som också ger oss möjlighet att visa att vi kan producera kostnadseffektivt i världskonkurrens, säger företagets vd Stephan Bengtsson.

Safemans kunnande inom lättviktsområdet kom in tidigt i utvecklingsprocessen och listan över funktionskrav var lång. Bland annat handlade det om att motstå extrema klimat både kallt och varmt, tåla sandstormat och starka vindar. Huset ska ha god isolering och samtidigt bra ventilering. Livslängden ska vara minst tre år och delarna ska kunna användas även efter nedmontering.

Efter två års arbete fanns en husprototyp framme, som sedan dess testas tillsammans med flyktingfamiljer i Etiopien och Irak.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079