23948sdkhjf

Mötesplatsen med plast i fokus

Vad händer inom plastområdet just nu och hur förbättras samverkan mellan industri och akademi? Detta var två av nyckelfrågorna på den konferens som just avslutats vid Lunds Tekniska Högskola.
För andra året i rad anordnade Lunds Tekniska Högskola en fokuskonferens tillsammans med den gränsöverskridande lättviktsarenan LIGHTer, IKEM, Polymercentrum och Plastforum.

Drygt åttio deltagare samlades runt ett gediget program och förutom att få en inblick i vad framtiden har att erbjuda fanns även möjligheter till den goda dialogen mellan olika discipliner och verksamhetsområden. Nyfikenheten var stor, inte minst från industrin.

Det pågår massor av spännande forskning vid lärosätena och forskningsinstituten runt om i Sverige. Viktig, industrinära forskning som ska bidra till svensk konkurrenskraft i framtiden. Och Sverige ligger väl till inom en rad viktiga områden.

Vid första dagens paneldebatt, som anordnades av IKEM, framstod med önskvärt tydlighet behovet av att skapa en mötesplats för att öka dialogen mellan akademi och industri. Detta är inte minst angeläget för små och medelstora plastföretag som har en ofta outnyttjad resurs i examensarbeten tillsammans med nästan färdiga civilingenjörer eller genom olika former av innovationsstöd för SMF.

Första dagens program ägnades åt svensk spjutspetsforskning. Här gavs en samlad bild av vad som händer på de olika lärosätena och forskningsinstituten. Allt från grundforskning till spännande uppdrag inom gränsöverskridande industriella forskningskonsortier speglades.

Grafen som ger superplaster, elektroniska polymerer som lagrar ström, funktionella textilier för tuffa miljöer, framtidens bioplaster var några av nedslagen.

Andra dagen tydliggjorde mer industriella framtidsspår. Här förmedlades bland annat senaste nytt inom miljövänliga additiver, tekniken för högpresterande lättviktsprodukter, tejpteknik som utmanar metaller rejält och hur man med additiv teknik optimerar kylprocessen i formverktyg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063