Svenskt industriprojekt om hållbar etenproduktion
Kemiteknik på Lunds Tekniska Högskola, Borealis i Stenungsund och Cowi division Industri, har ingått samarbete om att utreda möjligheterna kring en hållbar etenproduktion inom industrin.
Projektet inleds med en litteraturstudie där olika tekniker utreds och alternativa processleverantörer kommer att kontaktas. Katalysatorer för etanol-eten processen kommer också att undersökas för att optimera produktion av eten. Därefter kommer tester att göras av olika katalysatorer och processer, med olika typer av förnybar etanol som råvara.
Projektet avslutas med en förstudie för att integrera en ny produktionsprocess på Borealis befintliga anläggning i Stenungsund.
-Arbetet med att hitta förnybara råvaror är en del i Hållbar Kemi 2030, en gemensam vision från kemiföretagen i Stenungsund. Det passar också väl in i ett projekt som drivs genom värdekedjan från skog till slutkonsumenter som kallas närodlad plast, säger Anders Fröberg, vd på Borealis.
Arbetet möjliggörs genom stöd från oberoende danska Cowifonden, en stiftelse som stödjer forsknings- och utvecklingsprojekt på universitet och forskningsinstitutioner som har en långsiktig effekt och som ger ett positivt bidrag inom Cowis verksamhetsområde.