Forskare vill ha märkning om mikroplaster
Varje år spolas det ut närmare 40 ton mikroplaster i Östersjön i form av små partiklar som finns i flera av våra kroppsvårdsprodukter som duschtvålar, skrubbkrämer och tandkrämer.
Dagligen använder vi oss av duschtvål, schampo och tandkräm som sedan spolas ner i avloppet.
Enligt en ny rapport från Stockholms universitet hamnar cirka 130 ton mikroplast i avloppen i länderna runt Östersjön. En viss mängd tas om hand av reningsverken, men mellan 10 och 30 procent rinner ut i naturen, vilket i tonnage räknat är närmare 40 ton mikroplaster.
Katja Broeg, forskare vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet säger att det finns alternativ till mikroplaster i hygienprodukter, och att dessa borde nyttjas istället.
Innan detta sker skulle hon önska att produkter med plastpartiklar försågs med obligatorisk märkning, så att kunden kan göra ett medvetet val.
Den studie hon nyligen sammanställt baserar sig på fakta från undersökningsföretaget Euromonitor.
Anledningen till varför det överhuvudtaget finns plastpartiklar i våra rengöringsprodukter, är för att de fungerar som rengörare och tar bort hudrester. Vanligast är de i skrubbkrämer, men förekommer också i duschgelé och tandkrämer.
– Som konsument ska man läsa innehållsförteckningen. Om det står polyethylene, PE, innebär det att produkten innehåller plast, säger Katja Broeg till Dagens Nyheter.
Det problem som de små plastpartiklar som passerar genom reningsverken skapar, är att djur som exempelvis plankton och bottenlevande musslor uppfattar dem som föda. När dessa sedan äts av större djur vandrar plasten upp i näringskedjan.
Katja Broeg vet i dagsläget inte om mikroplasterna i nästa led av näringskedjan har någon påverkan på människors hälsa. För att få svar på detta måste mer undersökningar genomföras. /DN