23948sdkhjf

Högfyllt utan nötningsproblem

Att en plasticeringsenhet förstörs av nötande material är ingen nyhet för en plastbearbetare. Sätten att komma runt detta är mer eller mindre effektiva. Nu lanseras en lösning från Nordson Corporation, som visat sig vara mycket effektiv.
Det nya systemet består av Nordson Xaloy Pairs X8000 skruvförslutning tillsammans med X8000 cylinderbeläggning. De ger en normal livslängd hos utrustningen även om man kör högfyllda kompositer i lättviktsdetaljer till fordonsindustrin.

Resultatet är en extremt nötningstålig skruv och cylinder, där hemligheten handlar om metallurgisk spjutspetsforskning. Tester visar att nötningen kan minskas med mer än 50 procent även vid extremt tuffa förhållanden.

För skruven handlar det om en nickelbaserad legering med högt innehåll av volframkarbid i hela skruvlängden, i kombination med höghastighets oxyfuel (HVOF) beläggningsprocess som i en tvåstegsmetod sammanfogar modermetallen i skruven med ytlegeringen.

Processen ger en betydligt starkare yta än den rent mekaniska bindning som uppstår vid standard HVOF-beläggning. Den nya beläggningen är dessutom dubbelt så tjock som med konventionell teknik. Det höga nickelinnehållet ger korrosionsskyddet.

Även cylinderbeläggningen består av en nickelbaserad legering med volframkarbid. Den är betydligt mer nötningstålig än järnbaserade, järn/krom- och nickel/kobolt-legeringar. Resultaten för högfyllda konstruktionsplaster bearbetade vid hög temperatur är utmärkta.

Beläggningsteknologin passar utmärkt för olika lättviktslösningar inom fordonsindustri, inte minst när det gäller kolfiberarmerade termoplastkompositer. Andra utmaningar är högfyllda halogenfria flamskyddskompound (HFFR) för wire och kabel och vid formsprutning av metall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078