23948sdkhjf

Komplex situation skapar rädsla för materialbrist

Plastråvarumarknaden har präglats av stor turbulens den senaste tiden. Situationen är komplex då flera faktorer samverkar och skapar obalans. Troligt är dock att priserna kommer att öka under såväl det innevarande som kommande kvartalet.
Just nu är det två saker som driver upp priserna; en tight leveranssituation för de flesta lite mer avancerade plasterna samt en skara råmaterial som är starkt påverkad av ett stigande oljepris. I kontrast till detta, dalar priserna på en rad semiavancerad plastformuleringar, PA, ABS med flera, vilket skapar en turbulens på marknaden.

Första kvartalet 2015 präglades av en stor oro på marknaden. Priserna på vissa plastråvaror dalade successivt, vilket skapade panik. Under Q2 har oron minskat något. Mycket på grund av att oljepriset är på väg upp igen.

Priserna på plastråvara kommer också att stiga under Q2, säger en källa till Plastforum. Detsamma kommer det att göra under Q3, och då med uppskattningsvis 5 till 10 procent. Hur mycket, och hur länge det kommer att hålla i sig, har bland annat att göra med vad som kommer att hända i Jemen och Saudiarabien.

Att priserna flukturerat så mycket bakåt i tiden, beror till stor del på att det funnits en period med väldigt låga råvarupriser. Oljan har varit nere under 100 dollar/fat, även om detta till stora delar vänt uppåt igen. Detta har påverkat naftapriserna och då även PP, PE och butadien som följer råvarukostnaderna, nästan slaviskt.

Sekundärt, men med en liten eftersläpning, är att specialkemikalier som BPA, kaprolaktam med flera också ökat i pris.

Att några av de stora materialproducenterna haft en del problem med uppstarten av sina produktionsanläggningar efter juluppehållet, samt att ett antal förestående så kallade “shut-downs” - regelbundna underhåll som genomförs vartannat år - ligger i pipelinen fram tills augusti, spelar också in sin roll form av orosmoment.

- Dessutom säljs det väldigt mycket plastråvara idag. Marknaden arbetar för högtryck och efterfrågan på material är enorm, framförallt inom fordons,- belysnings- och möbelindustrin, säger en person till Plastforum.

Oron är långt ifrån en svensk angelägenhet. Branschorganisationer i flera europeiska länder har uttryckt sin rädsla för en nära förestående materialbrist, av vissa nyckelmaterial. /MaF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078