23948sdkhjf

Bioplasterna en vinnare 2050

Ändrade värderingar i samhället medför nya konsumentbeteenden. Detta öppnar upp för nya politiska styrmedel och affärsmodeller. I en rapport från IVA ges en bild av läget för bland annat våra svenska insatsvaror 2050.
I slutet av mars släppte Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sin rapport ”Fakta och trender mot 2050” om de stora trenderna och situationen kring resurseffektivitet och cirkulära affärsmodeller inom näringslivet. I rapporten har fem branschsegment i Sverige kartlagts om hur dessa kan bli mer resurseffektiva, hållbara och lönsamma till 2050.

Anders Narvingar, ordförande i styrgruppen, skriver i rapportens förord att; “Visionen för projektet är att Sverige 2050 ses som en global förebild för ett rent och resurseffektivt samhälle där näringslivet har de allra bästa förutsättningarna att utveckla och exportera resurseffektiva lösningar och bidra till landets konkurrenskraft”.

Ett av de fem branschsegmenten är Insatsvaror. Enligt arbetsgruppen pekar globala långsiktiga trender på att efterfrågan på att dessa kommer att öka, vilket kan vara positivt för ett land som Sverige, med goda råvarutillgångar.

Det finns en osäkerhet kring vilka råvaror som passerat sin storhetstid och vilka som är på väg dit. Klart står dock att efterfrågan på vissa insatsvaror kan komma att minska som tryckta tidningar och pulverstål för konventionella bilmotorer. Beträffande plast, kompositer samt kolfiber tros dessa öka och ersätta en del råvaror som stål och trä. I förlängningen är det dock de biobaserade produkterna som kommer att ta mer plats på scen.

Ett annat segment som analyserats är Kapitalvaror/sällanköpsvaror, vilken innefattar allt från vitvaror och fordon till möbler. Framöver spås resursanvändningen inom detta segmentet påverkas av flera trender och tekniska innovationer. Till exempel utveckling av nya och lättare material i fordon samt en ökad användning av återvunna material och användningen av bioplaster.

Några företag som redan idag satsar strategiskt på hållbara plaster är Ikea och Electrolux. Ikea har tydliggjort att all plast som används i möbeljättens heminredningsprodukter ska vara återvunnen eller tillverkad av förnybara råvaror 2020. Även Electrolux satsar på återvunnen plast, framförallt i dammsugare och strykjärn. Fler företag kommer att följa deras väg och öka sin användning av återvunna material och bioplaster framför oljebaserade alternativ. /IVA
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078