23948sdkhjf

IKEM validerar yrkeskompetensen inom industrin

Under våren har branschorganisationen IKEM, påbörjat ett industrigemensamt projekt för att ta fram en validering av industriell baskompetens.
Henrik Stävberg, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på IKEM säger till Plastforum att det egentligen handlar om två projekt som löper parallellt med varandra.

Det som möjliggjort det hela är att branschorganisationen tillsammans med IF Metall, beviljats ett statsbidrag om drygt 1.6 miljoner kronor för att validera mer yrkesspecifik kunskap inom process- och plastindustrin.

Modellen för validering av kompetens tas fram av plast- och processindustriföretag och ska beskriva individens kompetens i förhållande till företagens krav på kompetens.

Det ena projektet har fokus på en generell industribaskompetens och drivs av Skärteknikcentrum. Resultaten ska vara klara den 30 juni.

Den andra projektet är en påbyggnad och handlar mer om yrkesspecifik kompetens. Exakt när resultat finns framme, kan Stävberg inte sia om mer än att projektet ska ha kommit långt när vi når sommaren.

Två arbetsgrupper är formerade. Gruppen som ska arbeta specifikt med kompetensutveckling mot plastindustrin leds av Anders Sjögren från Polymercentrum. I gruppen ingår även företag som Arta Plast, Gislaveds Folie, Plastal, Stebro och Talent Plastics.

Ambitionen är att modellerna även ska ge även omställningsföretag och utbildningsanordnare möjligheter att utforma relevant arbetsmarknadsutbildning. För det enskilda företaget innebär modellen bättre möjligheter att planera och genomföra kostnadseffektiv kompetensutveckling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064