23948sdkhjf

Medicintekniskt projekt gör kompositstruktur av silikon

Tyska Institutet för Plastics Processing (IKV) och RWTH Aachen har inlett ett forskningsprojekt där de arbetar med att ta fram en kompositstruktur som skulle kunna fungera som ett implantat för det främre korsbandet i knän.
Tillsammans med universitetskliniken i Aachen och Institutet för Textil Technology (ITA) vid RWTH Aachen, har IKV-forskarna har de som mål att ta fram en kompositstruktur där de lastoptimerade komponenterna tillverkas av flytande silikon och en flätad 3D-struktur för ett biomimetiskt artificiellt korsband.

Forskarna undersöker de specifika egenskaperna och möjligheterna för att producera ett konstgjort ledband av detta slag.

Det första steget innebär en analys av de krav som ställs på ett korsband. Strukturen för det biomimetiska artificiella ligamentet består av en silikonkärna och en 3D flätad struktur som översprutas med en extern silikonbeläggning.

Silikonkärnan tillverkas genom formsprutning och placeras därefter på på en sexkantig flätmaskin där den förses med en flätad textilstruktur. Därefter påförs en silikonbeläggning genom övergjutning.

Sättet att tillverka strukturen på, säkerställer enligt IKV implantatets nödvändiga elastiska egenskaper, stabilitet och vridstressresistens. Prover av vissa ligamentvarianter kommer att behandlas in vitro.

Forskargruppen har förhoppningen om att ett konstgjort korsband gjort av en textilbaserad kompositstruktur med flytande silikongummi, kommer att göra det möjligt att korta ledtiden och även tillåta individuell justering av längd, diameter och last efter patientens behov.

Projektet inleddes i januari 2015 och kommer att slutföras inom de närmaste två åren. /IKV
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064