23948sdkhjf

Dansk plastindustri skriker efter arbetskraft

Det råder brist på kompetent arbetskraft inom den danska arbetsmarknaden. Antalet utbildningar är för få och intresset bland unga sökande bristfälligt.
-De unga vet inte vad en plasttillverkare gör. Därför finns det en brist på en nästan omättlig marknad, säger Thomas Drustrup, vd för den danska branschorganisationen Plastindustrien.

Haandværkerskole i Hadsten på Jylland är den enda plats i Danmark som i dagsläget utbildar plastingenjörer. Även om skolan slussar ut fler ingenjörer än någonsin förr, är det långt ifrån tillräckligt, skriver Östjyllands Tidning.

Plastprogrammet har satt nytt rekord genom att ta in 80 elever det senaste året. Den siffran hade behövts fördubblas om inte det ska få stora konsekvenser för företagen på sikt, skriver tidningen.

-Kan man inte producera de order som kommer in, är risken stor att man förlorar beställningen till utlandet, säger Thomas Drustrup.

Den jylländska skolan är beredda att ta in fler elever, men det finns ett problem, säger handledaren Peter Kjærsgaard.

- Alla vet vad en snickare eller murare gör, men när det kommer till plasttillverkning är det skillnad. Det är för många ett okänt område, säger han.

Thomas Drustrup anser att det är på tiden att allt fler ungdomar väljer den här utbildning. En utbildning som i dagsläget garanterar jobb. /Östjyllands Tidning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078