23948sdkhjf

Inget lyft i konjunkturen

Under första kvartalet har ordertillväxten varit dämpad för svensk teknikindustrin.
Den svagare ordertillväxten visar att efterfrågan på investeringsvaror internationellt är fortsatt låg. Kapacitetsutnyttjandet och efterfrågan på arbetskraft ligger i stort sett kvar på samma låga nivåer som tidigare.

–Teknikföretagens barometer visar att året ordermässigt börjat svagare jämfört med utvecklingen i slutet av fjolåret. Att företagen rapporterar ett närmast oförändrat lågt utnyttjande av produktionskapaciteten och en låg efterfrågan på personal, indikerar att vi ännu inte har något lyft i konjunkturen, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

För leverantörsföretagen visas sammantaget en orderingång som sedan flera kvartal i stort sett ligger kvar på en låg nivå. Orderingången för leverantörer till bil- och till maskinindustrin ökar något, men samtidigt minskar orderingången för leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin.

Leverantörerna till elektroindustrin minskar också sina order på hemmamarknaden och på export har ordertillväxten dämpats påtagligt. /Teknikföretagen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078