23948sdkhjf

Mängder av svenska industrijobb borta inom 20 år

I en tid när robotar och automatisering tar över, finns risk för att närmare 2,5 miljoner jobb försvinner i Sverige de kommande 20 åren.
En rapport från SSF (Stiftelsen för strategisk forskning) tyder på detta. Rapporten grundar sig på en rapport som Oxford-forskarna Carl Benedikt Frey och Michael A släppte för två år sedan, där de analyserade 700 yrken på den amerikanska arbetsmarknaden och konstaterade att 47 procent av alla jobb kommer att kunna ersättas av automatiserad teknik inom 20 år.

När SSF släppte en liknande studie 2014, kom de fram till att hela 53 procent av arbetstillfällena i vårt avlånga land kan ersättas med tekniska lösningar.

I en intervju med tidningen Dagens Arbete ska statsminister Stefan Löfven ha sagt att han tror att robotiseringen kan leda till helt nya yrken och arbetstillfällen. Han menar att automatisering ökar innovationstakten och relaterar till länder som Sydkorea, som han menar har kommit mycket längre än Sverige när det gäller robotisering, och som vunnit på det i form av snabbare innovationstakt och ökad konkurrenskraft.

Enligt SSF:s lista uppskattas närmare 9870 jobb att försvinna från plast- och gummiindustrin i form av förre maskinoperatörer. 7500 jobb att försvinna inom segmentet smeder och verktygsmakare. 28 500 jobb att gå förlorade bland maskinoperatörer och montörer. Lagerarbetare är ett yrke som helt kommer att försvinna redan inom tio år, till följd av den ökade robotiseringen och det ökade antalet helautomatiserade lager. /m3.idg.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063