23948sdkhjf

Debatten om bisfenol A fortsätter

Detta råd kan vara fel, säger en forskare från danska Rigshospitalet, gällande myndigheten för livsmedelssäkerhets (EFSA) utvärdering om att  nuvarande exponering av bisfenol A inte utgör någon hälsorisk för konsumenter i någon åldersgrupp.
Bisfenol A (BPA) används i en mängd olika konsumentvaror, och är sedan länge kontroversiellt eftersom det är toxiskt i stora mängder.

Forskaren Anna-Maria Anderson på danska Rigshospitalet klinik för tillväxt och reproduktion är inte lika övertygad som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gällande deras bedömning om att BPA inte är farligt i små mängder.

EFSA:s uttalande väcker istället stor entusiasm hos den danska organisationen Plastindustrien.

- Vi talar om en ganska entydig frikännande som sammanställts sammanställts av EU:s ledande experter på grundval av all relevant forskning. Jag hoppas att vi nu kan parkera diskussion, säger Plastindustriens miljöchef Helle Fabiansen.

Anderson är dock inte av samma uppfattning som Fabiansen. Hon vill inte kalla det ett frikännande.

-Det är en bedömning av effekterna från den kunskap vi har i dag. Det skulle kunna förändras, säger hon till videnskab.dk.

Anderson är specialist på hormonstörande ämnen och påpekar att EFSA ändrat gränsvärdet från 50 till 4 mikrogram per kilo kroppsvikt i sin rapport. Hon är nu rädd för att användningen av BPA kan komma att öka, vilket då kan skapa nya problem. Hon menar att EFSA:s riskbedömning inte omfattar möjliga konsekvenser av en så kallad cocktaileffekt.

Flera studier har visat att kemikalier kan skada det endokrina systemet, om de blandas, menar hon. /videnskab.dk, forskning.no/

Läs även.......

Mer om BPA debatten.....
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083