23948sdkhjf

Snabb ökning av plast i haven

Amerikanska forskare har försökt uppskatta hur stor mängd plastskräp som släpps ut i världens hav varje år. I tidskriften Science har forskarna kommit fram till att mellan 5 och 13 miljoner ton nytt plastskräp kan ha hamnat i haven bara under 2010.
Det handlar alltså om uppskattningar i storleksordningen flera miljoner ton plast som varje år blir till skräp och flyter runt i havens vågor och nere under ytan.

- Jag tycker man gjort en vettig bedömning av hur det skulle kunna se ut. Sedan prickar de förmodligen inte på tonnet när, eller ens på tusen ton. Men det är ändå viktigt att man har börjat försöka, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet, till Sveriges Radio Vetenskap & Miljö.

Enligt forskarnas scenarier skulle mängden plast som släpps ut från land till hav varje år kunna bli ungefär dubbelt så stor om bara tio år, om det inte görs något åt avfallshanteringen.

Och även om beräkningarna bygger på flera antaganden om till exempel befolkningsutveckling, tror Stenmarck att det behövs siffror för att vi ska ta den här frågan på ännu mer allvar.

- Det blir kanske mer chockerande. Och det är kanske det som behövs för att man ska agera själv också, säger hon till SR.

Källa: Sveriges Radio Vetenskap & Miljö.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11