23948sdkhjf

Bättre solcell med plastkomposit och kolnanorör

Halvledande kompositer av plast och kolnanorör kommer troligen vara basen i nästa generations solceller. Låga energiförluster och billigare produktion hägrar.
Kolnanorören som använts av forskare vid Umeå universitet har skapats av ett hoprullat grafenlager. Man upptäckte att det går att minska antalet kolnanorör i nanostrukturerna till en hundradel och samtidigt bibehålla den exceptionella förmågan att transportera laddningar.

Kolnanorör tilldrar sig stort intresse på solcellssidan eftersom de kan ersätta kisel. Nanorörskompositer i lösning kan formas till mycket tunna och flexibla solceller och de är lätta att fördela övre stora ytor.

I våras visade Dr. David Barbero och hans forskarteam att man kan nå en betydligt högre prestanda än tidigare om man länkar samman kolnanorören på ett kontrollerat sätt till komplexa nätverksstrukturer i ett kompositmaterial med hjälp av nanoteknik. Transporten av elektrisk laddning sker med extremt låg energiförlust.

Intressant är att det också verkar finnas en nedre gräns för elektrisk ledning och under denna sker ingen ledning alls. Och forskarupptäckten innebär på sikt att solcellerna kan bli betydligt billigare än dagens lösningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095