23948sdkhjf

De vill ersätta fossil plast med miljövänlig stärkelsebarriär

Nystartade Karlstadsföretaget Barrcoat som har tagit fram en miljövänlig, vattenburen barriärbeläggning baserad på potatisstärkelse har fått 1,6 miljoner kronor i utvecklingsstöd från Vinnova för deras projekt CaiLar.
Med denna stöttning kan företaget kan de ta projektet ytterligare ett steg framåt, och därmed ersätta fossila filmer och påsar av plast i främst livsmedelsförpackningar.

Målet med den patenterade fossilfria och återvinningsbara barriärbeläggningen är att den ska ersätta plastfilm i konsumentförpackningar.

– Vår barriär är godkänd för livsmedel och i framtiden finns även förhoppning om att kunna miljömärka förpackningar där barriären ingår. Tester visar att den bevarar livsmedlens naturliga arom och att den står emot fett mycket bra. Den lämpar sig därför bra för förpackningar till torra livsmedel, snabbmat och hygienartiklar, men också till vissa typer av mjukpapper. När förpackningarna är förbrukade kan de dessutom återvinnas helt utan några extra insatser, säger Caisa Johansson, forskare, lektor och docent i kemiteknik på Karlstads universitet och vd på Barrcoat.

Ett stort antal pappers- och kartongkvaliteter har de redan testats. Alla pilotkörningar har genomförts hos ett av Paper Province medlemsföretag, UMV Coating Systems i Säffle.

Testerna har visat att barriären kan appliceras med konventionella maskiner och bestrykningsmetoder.
Från vänster t v: Caisa Johansson,vd i Barrcoat, och Louise Törnefalk Svanqvist, styrelseordförande och affärskonsult.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08